dobroge.tv

Live

Angajații unei companii petroliere au ieșit astăzi în stradă la Constanța. ''Vrem tichete de masă, nu de o gustare''

06 decembrie 2023
Publicitate

Angajații unei companii petroliere au ieșit astăzi în stradă la Constanța. Oamenii sunt nemulțumiți de oferta salarială făcută de companie în cadrul negocierilor pentru semnarea noului contract colectiv de muncă. Spun că majorările lefurilor sunt prea mici, în comparație cu prețurile care sunt acum pe piață. De asemenea, salariații spun că valoarea tichetelor de masă este prea mică. Protestul a avut loc în mai multe județe din țară.

Peste 20 de salariați angajați ai unei companii petroliere au ieșit miercuri în stradă pentru a protesta timp de două ore. Au venit înarmați cu vuvuzele și cu pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Vrem tichete de masă, nu de o gustare”, „Oferta este jiginitoare”, „Lucrăm după cum ne plătiți!”, „Ne cerem drepturile, nu stăm cu mâna întinsă!” și „Vorbele nu țin de foame, majorați tichetele de masă!”.

Concret, oamenii sunt nemulțumiți de oferta salarială făcută de companie, care spun ei nu este aliniată la creșterile de prețuri.

„Cerem respectul pentru munca noastră asigudă, corelarea veniturilor cu efortul depus și cu profitul pe care l-am generat. Solicităm angajatorului o creștere salarială adecvată peste rata inflației”, a declarat Florin Bercea, președintele Sindicatului Național.

Liderul de sindicat SSP Offshore susține că la sfârșitul acestui an expiră contractul colectiv de muncă expiră, iar din luna octombrie a început negocierea unuia nou pentru perioada 2024-2025. Contractul ar fi trebuit să se încheie pe 29 noiembrie, însă acest lucru nu s-a materializat.

„Oferta salarială a fost sub așteptările salariaților din această cauză ne aflăm astăzi aici. Salariații doresc ca mărirea salarială făcută de management să fie cel puțin dacă nu mai mare decât inflația actuală”, a declarat Ilie STOENESCU, președinte Filiala SSP Offshore.

„Astăzi, 6 decembrie 2023, într-o zi specială dedicată bucuriei și generozității de Moș Nicolae, membrii sindicatului nostru se adună în fața sediilor companiei, în loc să sărbătorească oferind cadouri copiilor, oamenii se simt nevoiți să iasă în stradă pentru a-și face auzită vocea”, a adăugat Florin Bercea, președintele Sindicatului Național.

Oamenii mai spun că prin această ofertă compania desconsideră aportul salariaților la consolidarea poziției de lider al societății în industria de profil și la profitul de 2,5 miliarde de lei la nivelul primelor nouă luni 2023. Mai mult, angajații susțin că valoarea tichetelor este „rușinos de mică”. Aceștia și-ar dori ca valoarea voucherele de masă să fie mai mare de 30-40 de lei. În prezent acestea sunt de 17 lei. Și nu este singura nemulțumire. Salariații beneficiau până acum de bilete de tratament, iar acum compania nu mai vrea să le dea, acuză oamenii.

„Noțiunea de bilete de tratament și odihnă care este acum scrisă în contractul actual vrea să o scoată de acolo și salariații sunt nemulțumiți de acest lucru chiar dacă vrea să dea o indemnizație să fie introdusă în salariu”, a precizat Ilie STOENESCU, președinte Filiala SSP Offshore.

Aceste proteste au loc pe fondul îngrijorărilor generale accentuate de impactul economic al inflației și de criza costului vieții, iar contextul geopolitic actual aduce cu sine un sentiment de nesiguranță. Membrii de sindicat vor să se asigure că fac tot ce le stă în putință astfel încât conducerea companiei petroliere să demonstreze că îi pasă, că își respectă angajații și că dorește să evite ca aceștia să fie privaţi de protecția unui contract colectiv de muncă care expiră la data de 31.12.2023. Dacă nu se vor găsi soluții, angajații vor continua să iasă în stradă. Proteste au avut loc în mai multe județe din țară.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233