dobroge.tv

Live

Dezastru la testele PISA. România nu a înregistrat niciun progres în ultimii cinci ani

07 decembrie 2023
Publicitate

A fost dezastru la testele PISA. România nu a înregistrat niciun progres în ultimii cinci ani, față de celelalte țări participante. Țara noastră a fost pe penultimul loc în Europa. Și ministrul Educației, Ligia Deca a recunoscut că „ la matematică, ponderea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a elevilor aflaţi la nivelul 2 sau mai sus de competenţă a scăzut cu şapte puncte procentuale”.

România a obținut un loc rușinos la testele PISA din 2022. Țara noastră s-a clasat pe penultimul loc în rândul țărilor UE participante la această evaluare, înaintea Bulgariei. Rezultatele elevilor au fost comentate de ministrul Educației, Ligia Deca. Aceasta a recunoscut că se vede o scădere, dar că „România nu a înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor”.

“Avem o proporție importantă de elevi care nu au competențele minime necesare pentru a face față cu succes provocărilor societății actuale. Rezultatele la testele PISA 2022 ne situează încă sub media OECD”, a spus Ligia Deca, ministrul Educației.

Ministrul Educației, Ligia Deca a adăugat că „aceste rezultate reconfirmă concluziile consultărilor organizate în cadrul proiectului „România educată” și anume că este momentul să facem tot posibilul pentru a crește procentul elevilor români care obțin performanțe medii și ridicate la lectură, matematică și științe.

„Elevii din țara noastră au obținut un scor total de 428 de puncte, care înseamnă un nivel 2. Din păcate, România demonstrează că este una dintre cele mai slab cotate țări din punct de vedere al educației.

Lectură: România se află pe locul 45 din 80. Locul 1 este ocupat de Singapore, locul doi de Irlanda, locul trei de Japonia.

Matematică: România se clasează pe locul 45. Grecia este pe locul 44, iar Bulgaria pe 48.

Știință: România ocupă locul 48. Pe locul 1 se află Singapore, pe locul doi Japonia și pe locul trei China”, arată rezultatele testelor PISA.

“Rezultatele României din ultimii ani la testele PISA au rămas stabile, dar este momentul să progresăm, să ne onorăm responsabilitatea față de toți elevii noștri de ai pregăti să facă față cu succes provocărilor societății actuale. Trebuie să creștem de la 5 la 7 elevi din 10 care să demonstreze competențe cel puțin minime la lectură, științe și matematică”, a precizat Ligia DECA, ministrul Educației.

În România, cei 7.364 de elevi din 262 de şcoli care au participat, reprezintă circa 162.000 elevi de 15 ani, adică 76% din totalul populaţiei de elevi de această vârstă.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233