dobroge.tv

Live

''Micul lac'' de pe plaja Modern

08 decembrie 2023
Publicitate

Urmările furtunii de acum două săptămâni încă se mai văd pe plajele din Constanța. De pildă, plaja Modern s-a transformat într-un „mic lac”. Asta după ce conducta care ar fi trebuit să aduce apa s-a înfundat. De asemenea, în nisip s-au format ravene. Mai grav este că și zilele trecută, inclusiv aseară, a plouat așa că situația s-a agravat. Angajații ABADL încearcă acum să remedieze problema.

Două săptămâni au trecut de la furtuna care a făcut ravagii în Constanța și în stațiunea Mamaia. Sute de copaci au fost smulși din rădăcină și trântiți la pământ, iar în unele zone apa mării a înghițit plajele de pe litoralul românesc. Același lucru s-a întâmplat și pe plaja Modern. Aceasta s-a transformat într-o băltoacă de peste 60 de metri lungime.

„După episoade mai intense de vânt sau alte fenomene meteo, inclusiv de tipul ploilor, care aduc un aport de ape meteorice ridicat, se întâmplă să se creeze aceste alveole, aşa numitele dune şi interdune”, a spus Răzvan Popescu MIRCENI, biolog marin.

Balta care s-a format pe plajă a atras și mai multe specii de păsări.

„Sunt atât păsările obișnuite plajei, pescăruși, dar mai ales în această perioadă pot să apară și o serie de specii care fie sunt migratoare, fie așa numitele limicole care trăiesc pe malurile bălților”, a precizat Răzvan Popescu MIRCENI, biolog marin.

„Sunt bune pentru păsări, pentru păsările care se retrag în aceste zone, care nu îngheaţă, care sunt adăpostite, lângă un mal adăpostit cum e Constanța, şi le permit vieţuirea pe timpul anotimpului rece”, a spus Adrian BÎLBĂ, doctor în științe.

De asemenea, specialiștii mai spun că ceea ce s-a întâmplat pe plaja Modern ne arată că zona ar putea fi îmbunătățită pe viitor. Cum?

„Dacă sedimentul respectiv se formează într-o structură trofică pentru arboret, ei bine ne putem aștepta să avem un decor frumos al plajei extinse. Gândiți-vă cum ar fi ca aici, bucata asta foarte mare de plajă care nu are o utilitate doar pentru cearșaf și șezlonguri, se poate organiza cu niște arbori care să reziste”, a spus Adrian BÎLBĂ, doctor în științe.

Plaja Modern nu ar fi trebuit însă să se inunde. De ce, a explicat directorul Administrației Apelor Dobrogea-Litoral, Hristu Uzun.

„În zona de vest a plajei Modern, în perioada în care sunt ploi pe timp îndelungat, pe 2-3 zile, se colectează foarte multă apă pe această plajă, dar pentru asta, noi, în momentul în care am reabilitat plajele am prevăzut o conductă care preia surplusul de apă şi îl deversează lângă dig în Marea Neagră”, a declarat pentru digi24 Hristu Uzun, directorul Administrației Apelor Dobrogea-Litoral.

Însă, aceasta s-a înfundat, iar ABADL a trimis o echipă la fața locului pentru a rezolva problema.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233