dobroge.tv

Live

Bătaie pe locurile de la școlile de agenţi. Sunt disponibile doar 1.880 de locuri

20 decembrie 2023
Publicitate

A început bătălia la școlile de poliție. Sunt aproape doi candidați pe un loc, înainte de examinarea medicală. După proba sportivă și cea scrisă au mai rămas puțin peste 2.300 de persoane pe 1.880 de locuri.

Sesiunea de admitere la școlile vocaționale/de formare profesională inițială, aparținând MAI, începută în octombrie a.c., este în plină desfășurare. După susținerea probei sportive, în perioada 7-13 decembrie, și a celei scrise care a avut loc pe 16 decembrie, la cele trei Școli de poliție și poliție de frontieră din Câmpina, Cluj-Napoca și Oradea merg mai departe 2.309 candidati. Însă, disponibile sunt doar 1.880 de locuri. Este posibil să rămână și mai puțini după vizita medicală care va avea loc în perioada 20 decembrie 2023 - 25 ianuarie 2024.

„Un simplu calcul algebric ne dă media de cca. 1,23 candidați pe un loc, ceea ce înseamnă, teoretic, că sunt șanse să fie ocupate, în totalitate, locurile scoase la concurs, în acest an. Este un progres față de sesiunea trecută, care s-a finalizat cu ocuparea a unui număr minim de locuri, de aproximativ 53%, per total, consemnându-se, astfel, un record negativ în istoria învățământului vocațional din MAI”, au transmis sindicaliștii SNPP.

Iată cifrele, defalcate, pe școli, după susținerea probei scrise (numărul candidaților rămași în concurs, înainte de examinarea medicală):

- 1.611 candidați, pe 1.340 locuri, la Școala de agenți de poliție Câmpina;

- 264 candidați, pe 240 locuri, la Școala de agenți PFR Oradea;

- 434 candidați, pe 300 locuri, la Școala de agenți de poliție Cluj-Napoca;

Sindicaliștii susțin că principalele cauze ale scăderii interesului tinerilor față de cariera de polițist sunt de natură obiectivă și țin de lipsa cronică de predictibilitate și de atractivitate în privința salarizării, de impredictibilitatea legislativă în ceea ce privește pensionarea, dar și în privința statutului sau a carierei profesionale.

„Reiterăm semnalul de alarmă transmis, periodic, guvernanților și factorilor decidenți din punct de vedere politic: pe fondul războiului de la granița României și a situației politico-militare actuale, familia ocupațională ,,Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională” are nevoie de politici sănătoase, predictibile și atractive, atât pentru prezent, cât și, mai ales, pentru viitor!”, au subliniat sindicaliștii.

Tot ei au mai spus că dacă nu se vor lua măsuri, atractivitatea tinerilor față de cariera militară și polițienească se va dilua tot mai mult, riscând să ajungem la situația în care vor fi nevoiți să angajeze cetățeni extracomunitari.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233