dobroge.tv

Live

Tradiții, obiceiuri și superstiții în Ajunul Crăciunului. Ce să faci pe 24 decembrie pentru a avea noroc și sănătate tot anul și ce să NU faci

Tradiții, obiceiuri și superstiții în Ajunul Crăciunului. Ce să faci pe 24 decembrie pentru a avea noroc și sănătate tot anul și ce să NU faci
24 decembrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

În România, Crăciunul se bucură de o pregătire specială încă din ziua premergătoare acestei sărbători, cunoscută sub numele de Ajunul Crăciunului. De la aranjarea mesei din seara de Ajun, la pregătirea covrigilor și a turtelor și împodobirea bradului, toate aceste obiceiuri sunt transmise de la an la an, din generație în generație, în special la sate, unde tradițiile sunt cel mai bine păstrate. De asemenea, românii țin cont și de unele superstiții în această zi, pentru ca totul să le meargă așa cum trebuie în anul care urmează.

Povestea naşterii lui Iisus, a lui Moş Ajun și Moș Crăciun

La ceas de seară, Fecioara Maria şi soţul ei Iosif au ajuns în Bethleem. Simţind că i-a venit sorocul să nască, Maria i-a spus lui Iosif că trebuie să se oprească şi cei doi au bătut la o poartă, cea a lui Moş Ajun, cerându-i găzduire. Moş Ajun i-a trimis la fratele său mai mare şi mai bogat, Moş Crăciun, conform volumului „Cartea de Crăciun” de Sorin Lavric (Editura Humanitas, 1997).

El nu a vrut să-i primească, dar Crăciuneasa – soţia lui Moş Crăciun – era o femeie bună la suflet, aşa că i-a oferit adăpost Maicii Domnului, însă nu în casă, pentru că se temea de mânia lui Moş Crăciun, ci în grajdul animalelor. Acolo l-a născut Fecioara Maria pe Iisus.

Când Moş Crăciun a aflat că soţia lui i-a adăpostit pe Maria şi Iosif, s-a supărat şi i-a tăiat mâinile soţiei. Dar Fecioara Maria a făcut o minune – a pus mâinile Crăciunesei la loc, a suflat peste ele şi mâinile s-au lipit. Uimit, Moş Crăciun a văzut şi a înţeles minunea, aflând, la venirea magilor, că în grajdul său s-a născut Domnul Iisus. El s-a căit şi a cerut iertare lui Dumnezeu. Astfel, Moş Crăciun a devenit primul creştin şi sfântul cel mai bătrân – soţul femeii care a moşit-o pe Fecioara Maria, el devenind un om blajin, plin de bunătate şi de compasiune. De atunci, sărbătoarea Crăciunului e însoţită de colinde şi mesele rituale.

Tradiții și obiceiuri în Ajunul Crăciunului

În Ajunul Crăciunului copiii umblă cu colindatul dimineața și ziua, iar adulții noaptea.

Gospodinele fac covrigi și colaci pe care îi oferă colindătorilor împreună cu nuci, mere sau vin. Tot înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului este bine este bine să se țină post pentru a avea parte de sănătate și noroc.

Pe 24 decembrie se împodobește bradul, copiii şi adulţii colindă și primesc daruri.

Se spune că pentru a avea noroc, în decursul vieții, nu trebuie să mănânci nimic în Ajun de Crăciu.

Conform tradiției, noaptea sfântă nu trebuie să te prindă în grajdul cu fân sau în preajma boilor. O vorbă din bătrâni spune că animalele prind glas și povestesc nașterea Domnului, lucru care trebuie să rămână un secret.

Se spune că în Ajunul Crăciunului cerurile se deschid și poate fi văzut doar de acei credincioși buni la suflet.

Potrivit tradiției, în Ajunul Crăciunului, toată casa trebuie să fie curată.

Superstiții

Se spune că gospodinele nu mai au voie să dea cu mătura pe 24 decembrie, pentru a nu-și alunga norocul din casă.

Ușa închisă- Este o superstiție din bătrâni și se referă la faptul că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa vizitatorilor. Această superstiție este pusă pe seama faptului că ne va alunga norocul din casă. În același timp, este un semn că familia trebuie să rămână unită în această seară magică.

Poartă-te și vorbește frumos cu semenii - Dacă vrei să ai un an nou liniștit, nu vorbi urât, nu înjura, nu bârfi și nu te certa cu nimeni.

Fetele nemăritate care vor să își viseze ursitul trebuie să țină post negru. În alte regiuni din țară fetele nemăritate lasă afară peste noapte din toate felurile de mâncare pregătite negustate, ursitul va veni și va mânca și îl vor putea vedea.

Ce trebuie să faci în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc în viaţă

Se spune că pentru a avea noroc, în decursul vieții, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun;

Tradiția spune ca în seara din Ajunul Crăciunului este bine ca fiecare membru al familiei să taie un măr pe jumătate. Felul în care va arăta mărul tăiat va prezice cum va fi anul următor pentru fiecare persoană în parte.

Dacă mărul este sănătos și nu are defecte, persoana în cauză va avea parte de un an plin de noroc, armonie și sănătate. În schimb, dacă mărul taiat în Ajunul Crăciunului este stricat sau putrezit, cel care l-a tăiat va avea probleme de sănătate anul următor.

Se spune că fiecare persoană este bine să mănânce măcar un măr în Ajunul Crăciunului, întrucât acest fruct te păstrează voios și sănătos în tot anul.

Ce să NU faci

Pe lângă faptul că în această perioadă, în general, trebuie să fii respectuos față de ceilalți și să contribui la atmosfera de pace și armonie a sărbătorilor, mai există și anumite lucruri pe care nu ar trebui să le faci.

Astfel, este foarte important ca în ziua de Crăciun să nu speli rufe sau să dai împrumut ceva. Tradiția mai spune că este un mare păcat dacă o gospodărie are ușa închisă în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie și nu poate să-i primească pe colindători.

În plus, în Ajun de Crăciun nu se bea rachiu, pentru că se spune că acesta vine de la diavol, care apoi își bate joc de cel care a băut.


Sursă: doxologia.ro / stirilekanald.ro / capital.ro

Sursă foto: Kanal D

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233