dobroge.tv

Live

Aproape 30 de clase din județul Constanța au fost desființate, din cauza numărului mic de elevi care vor absolvi a VIII-a anul acesta

17 mai 2021
Publicitate

Mai puține clase de anul viitor. Motivul? Numărul elevilor care vor absolvi a VIII-a anul acesta este cu mult mai mic față de anii anteriori. Acest lucru a dus la modificarea structurii de școlarizare pentru clasa a IX-a. Aproape 30 de clase din județul Constanța au fost desființate. În plus, și numărul maxim de copii în clasă s-a redus la 26.

Structura anului școlar 2021-2022 vine cu o serie de modificări pentru o parte din unitățile de învățământ din județul Constanța.

Planul de școlarizare 2021-2022 pentru clasa a IX-a a suferit modificări substanțiale. Acestea vin în urma scăderii drastice a numărului de absolvenți de clasa a VIII-a.

Vor fi suficiente locuri pentru toți absolvenții de clasa a VIII-a din acest an școlar. Diferența care a apărut la un moment dat este raportată la faptul că anul trecut am avut 6.200 de absolvenți de clasa a VIII-a. În acest an sunt 5.200 de elevi. Evident că nu vom avea tot atâtea clase cât am avut și anul trecut”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector general ISJ Constanța.

Însă această schimbare dezavantajează liceele cu profil tehnic, spun profesorii.

Planul de școlarizare pentru anul viitor a fost modificat deja, deși noi am cerut cinci clase de clasa a IX,a ni s-au aprobat numai patru. Una, cea de Electronică Automatizări a fost tăiată. Rămânem cu una. Să sperăm că anul viitor să fie mai mulți absolvenți sau mai mulți interesați. E adevărat că am câștigat o clasă de școală profesională, învățământ de tip dual”, a declarat prof. Claudia Nițu, director Liceul Energetic Constanța.

Cătălin este elev în clasa a XII-a la profilul Electronică Automatizări. Spune că a ales această specializare pentru că îi oferă o perspectivă sigură în cariera pe care își dorește să o urmeze.

Sunt la profilul Electronică și Automatizări și mi-am dorit destul de tare să intru la acest profil pentru că mai departe am multe cărări. Mă gândesc să urmez o facultate tot de Electronică și Automatizări și să urmez niște posturi legate de acest profil”, spune Cătălin, elev.

Doar 24 de elevi mai pot studia anul viitor la acest profil.

Trist pentru că sunt foarte mulți elevi care au continuat studiile mai departe în cadrul Universității Maritime din Constanța, la Universitatea Ovidius. Ei fiind și bine pregătiți, având și o parte de practică și aceste truse de învățare primite de la Nuclearelectrică”, a declarat ing. Mugurel Caracostea, profesor Liceul Energetic Constanța.

Elevii care vor începe primul an de liceu vor fi cu 20% mai puțini față de anul trecut, iar asta a redus și numărul claselor. În unele licee doar două clase de învățământ teoretic au mai rămas.

Noi avem trei clase de a IX-a, de câțiva ani, care au același profil. Și efectiv, s-a tăiat una dintre ele”, a declarat prof. Laurenția Diaconu, director Liceul Teoretic „George Emil Palade”.

Alți directori au venit din timp cu propuneri către Inspectoratul Școlar și au reușit să adauge specializări noi în programă.

Din cele șapte clase de a IX-a pe care le-am primit, sunt aprobate, avem o clasă de Matematică-informatică, trei clase de Științe ale Naturii și acum vine plusul, și anume, una dintre aceste clase va fi cu specificul bilingv engleză-germană. Majoritatea optau pentru bilingv și atunci ne-am gândit să le oferim această posibilitate noilor elevi eminescieni, cei care vor veni din toamnă”, a declarat prof. Bianca Ibadula, director Colegiul Național "Mihai Eminescu".

Chiar m-ar avantaja super mult și cred că este un plus dacă știi o limbă străină”, spune un elev.

Franceză și engleză până acum. Și germană eventual, dacă s-ar înființa”, spune un alt elev.

Concret, aproape 30 de clase vor fi desființate, din zeci de unități școlare din mai multe localități din județ, printre care: Constanța, Techirghiol, Năvodari, Mangalia și Hârșova. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean din Constanța susțin că lucrează la fundamentarea planului de școlarizare și țintesc spre un raport: 40% din clase să fie destinate învățământului teoretic și vocațional, iar 60% învățământului tehnologic, respectiv profesional și de tip dual.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233