dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Bătaie de joc la adresa pensionarilor - nereguli grave descoperite în urma unui control! Cum erau înşelaţi bătrânii cu dobânzi ilegale

CONSTANŢA. Bătaie de joc la adresa pensionarilor - nereguli grave descoperite în urma unui control! Cum erau înşelaţi bătrânii cu dobânzi ilegale
06 iulie 2020
Redactia DTV
Publicitate

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor a realizat un control la Casa de Ajutor Reciproc din Constanţa, iar neregulile găsite sunt foarte grave. Printre ilegalităţile constatate, se numără: informaţii ascunse, nefurnizarea unui exemplar în original pensionarilor şi calcularea ratei lunare de plată în mod ilegal. Acţiunea de control a fost iniţiată în luna mai în urma primirii unei reclamaţii.

Nefurnizarea în cadrul contractelor de împrumut a informaţiilor precontractuale prin intermediul formularului "Informaţii standard la nivel european privind creditul pentru consumatori", prevăzut în anexa nr. 2. la O.U.G. nr. 50/2010, cu încălcarea prevederilor art. 11 din O.U.G. nr. 50/2010.

Nefurnizarea în cadrul contractelor de împrumut a informaţiilor precontractuale prevăzute de prevederile art. 14, alin. (1) din O.U.G. nr. 50/2010. Nefurnizarea unui exemplar original al contractului de împrumut la momentul semnării contractului, cu încălcarea prevederile art. 34 din O.U.G. nr. 50/2010.

Perceperea în cadrul contractelor de împrumut a unui cost intitulat „tipizate”, cu încălcarea prevederilor art. 36, alin. (1) din O.U.G. nr. 50/2010. Prin modalitatea de calcul a ratei lunare în cadrul contractelor de împrumut nu sunt respectate prevederile art. 38, alin. (11) din O.U.G. nr. 50/2010.

În cadrul contractelor nu sunt specificate în mod clar şi concis informaţiile prevăzute de prevederile art. 46, alin. (1) din O.U.G. nr. 50/2010. Practici comerciale incorecte interzise prin prevederile Legii nr. 363/2007, prin perceperea unor dobânzi mai mari decât cele care au fost aduse la cunoştinţa consumatorilor şi prin perceperea cuantumului dobânzii în avans, integral din suma împrumutată, şi a diferenţei de fond de cotizare integral din suma împrumutată, în cazul în care este solicitat un împrumut mai mare decât limita fondului de cotizare, sume de bani pentru care se calcula şi percepea dobândă fără a fi puse la dispoziţia consumatorilor.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 363/2007 s-a propus încetarea practicilor comerciale incorecte constatat şi s-a dispus restituirea sumelor de bani percepute în plus aferente contractelor de împrumut în derulare şi în vigoare începând cu data de 01.01.2020.

Prin urmare, au fost dispuse sancţiunile contravenţionale complementare de reparare a deficienţelor constatate prin procesul verbal, aducerea contractelor în conformitate cu prevederile legale şi restituirea sumelor încasate fără temei legal. Numărul de consumatori afectaţi de abaterile de la prevederile legale este estimat la cel puţin 3748.

Privind diferite aspecte sesizate ce ţin de organizarea statutară a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Constanţa vor fi sesizate instituţiile competente.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233