dobroge.tv

Live

Imaginea neputinței, la Pavilionul Expozițional. Refugiați vin pentru mâncare, dar hrana este din ce în ce mai puţină: „Două săptămâni nu am avut nici măcar un aliment”

23 mai 2022
Publicitate

Campania de donare a alimentelor pentru refugiații din Ucraina atinge cote alarmante. Cererea este mare, însă ajutoarele sunt din ce în ce mai puține, astfel că produsele donate se epuizează rapid. Singurii care se mai implică la momentul acesta în ajutorarea refugiaților sunt voluntarii de la Crucea Roșie. Două TIR-uri încărcate cu produse au ajuns la Constanța, însă este nevoie și de alimente proaspete.

Asta a fost prima zi când am văzut în acest loc multe medicamente, lucruri, alimente. În alte zile nu aveau multe, doar câteva”, spune o refugiată.

Situația a devenit mai dificilă în ultima perioadă la centrul de la Pavilionul Expozițional. Volumul de produse donate pentru refugiații ucraineni de către constănțeni a scăzut dramatic, în timp ce nevoia de alimente este în continuare una ridicată.

Am avut o perioadă, două săptămâni nu am avut nici măcar un aliment. Adică produsele de igienă, zahăr, făină, ulei. Veneau săracii, cereau, îmi era milă de ei, nu aveam ce să le dau, plecau cu capul în jos. Asta este”, a declarat Viorel Cruceru, voluntar Crucea Roșie.

Situația critică de la hub-ul umanitar a determinat Crucea Roșie Constanța să ceară ajutorul celorlalte filiale din țară. Săptămâna trecută au sosit două tiruri cu ajutoare de la București.

La centrul de la Pavilion există în acest moment alimente, majoritatea sunt produse neperisabile, însă lipsesc multe lucruri. De exemplu, sunt necesare produsele lactate, fructele și legumele proaspete, mezelurile, dar și unele produse cosmetic precum șampon și gel de duș.

Apare o altă problemă însă. Chiar dacă ar exista alimente proaspete, acestea nu se pot păstra în condiții optime, mai ales acum că a venit căldura. Nu mai sunt nici frigidere, nici lăzi frigorifice.

Înainte am avut un frigider pentru că erau cei de la Centrul de Vaccinare, cei de la Primărie a aparținut, deci Consiliul Județean. Acum dacă pe cei de la vaccinuri i-au închis, și-au luat tot. Dulap, frigidere, toate erau ale lor. Pe noi, Crucea Roșie, ne-au lăsat doar cu Pavilionul. Să ne descurcăm cu tot ce avem aici, în perimetrul ăsta”, a mai declarat Viorel Cruceru, voluntar Crucea Roșie.

Între 200 și 300 de refugiați vin zilnic la pavilion pentru a lua de mâncare, jucării, haine și produse de igienă.

Am luat scutece, ulei, zahăr, niște dulciuri pentru copiii mei”, spune o refugiată.

Voluntarii îi îndeamnă atât pe constănțeni, cât și pe patronii de magazine sau supermarketuri care doresc să ofere ajutor refugiaților să vină și să doneze. Ei fac un apel inclusiv către administrația locală, de la care așteaptă mai multă implicare.

„Din ce am observat însă până acum consider că este necesar și ca noi să ne implicăm ca administrație și i-am solicitat aceasta primarului”, spune Cristi Avram, voluntar.

În Constanța sunt în jur de 4.000 de refugiați ucraineni, preponderent mame cu copii.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233