dobroge.tv

Live

Încă un copilaş cu gripă, la Constanţa. Foarte mulţi copii se află internaţi în spital, medicii atrag atenția părinților să nu îi mai trimită pe cei mici la școală sau grădiniță dacă au simptome de boală

Încă un copilaş cu gripă, la Constanţa. Foarte mulţi copii se află internaţi în spital, medicii atrag atenția părinților să nu îi mai trimită pe cei mici la școală sau grădiniță dacă au simptome de boală
06 decembrie 2022
Publicitate

Au fost deja confirmate două cazuri de gripă la nivelul județului Constanța. Vorbim despre doi copii de doi și patru ani. Primul caz este o fetiță care se simte bine, spun medicii. Al doilea caz, a fost confirmat recent. Copilul se află internat la Spitalul de Boli Infecțioase din oraș. În cele două unități medicale se află internați foarte mulți copii, iar medicii atrag atenția părinților să nu îi mai trimită pe cei mici la școală sau grădiniță dacă prezintă deja simptome de boală.

Băiețelul din imagini are cinci ani și a fost diagnosticat cu viroză respiratorie după ce a făcut febră mai mult timp. Stă de șase zile în spital împreună cu mama lui și abia acum se simte mai bine. În tot acest timp a urmat un tratament bazat și pe antibiotice pentru ca boala să fie combătută. Marți ar urma să plece acasă. Cel mic nu a fost vaccinat antigripal pentru că a tot avut diferite afecțiuni, spune mama sa, iar acest lucru a făcut imposibilă imunizarea lui.

“Inițial am avut temperatură mare timp de câteva zile, 39 – 40. Nu îi scădea cu antitermice deloc. El era deja în timpul tratamentului cu antibiotice de trei zile și nevăzând îmbunătățiri am considerat că este necesar să ajungem la urgență cu el. Am venit, l-au consultat, i-au făcut un test rapid de scarlatină ca să vadă dacă nu cumva infecția nu e de proveniență bacteriană. Testul a ieșit negativ”, a spus mama micuţului.

În prezent, în Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța sunt internați 15 copii și 10 adulți diagnosticați cu viroze respiratorii. În luna noiembrie au ajuns la spital 180 de pacienți cu această afecțiune, iar 64% dintre ei au fost și internați. În acest moment, pe secția de pediatrie este internat un copil în vârstă de patru ani diagnosticat cu gripă, al doilea caz din județul Constanța din acest sezon.

“Pentru gripă nu trebuie să uităm că încă se poate face profilaxie prin vaccinare, există mai multe vaccinuri care se găsesc pe piață pentru pacienții adulți și copii. Iar pentru pacienții copii există chiar un vaccin care se poate face cu administrare intranazală. Este mult mai ușor de administrat și tolerat de către micii pacienți”, a declarat dr. Claudia Cambrea, manager Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

“La ultima raportare pe raza județului Constanța vorbim de 2.597 de infecții acute de căi respiratorii superioare și de 558 de pneumonii. De asemenea, pe raza județului Constanța, până în acest moment au fost efectuate peste 82.000 de doze de vaccin antigripal”, a spus Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

De asemenea, în Spitalul Județean de Urgență Constanța, în ultima săptămână, aproximativ 80% din pacienții diagnosticați cu infecții ale căilor respiratorii sunt copii.

“În ultimele șapte zile au fost diagnosticați cu infecții acute ale căilor respiratorii 100 de pacienți, cei mai afectați sunt copiii. 82 de minori din toate grupele de vârstă au ajuns la spital din pricina virozelor. Mai bine de jumătate dintre aceștia au rămas internați pentru tratament și îngrijiri de specialitate”, a spus Crina Kibedi, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență Constanța.

Părinții trebuie să îi monitorizeze pe cei mici pentru că ei se pot deshidrata foarte ușor din cauza bolii. De asemenea, medicii recomandă ca de la primele simptome apărute să se evite ieșirea în colectivitate sau în spații aglomerate cel puți cinci zile. În acest mod se poate stopa îmbolnăvirea altor persoane.

“Părinții trebuie să fie atenți la simptomele pe care le prezintă cei mici și să anunțe medicul de familie încă de la primele semen de boală, apoi să respecte tratamentul care se prescrie și să nu îi ducă pe copii bolnavi în colectivitate”, a precizat Crina Kibedi, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență Constanța.

“Este o perioadă foarte aglomerată la cabinetele medicilor de familie și nu numai. Cred că și pediatrii și serviciul de urgență au foarte multe solicitări. Sunt foarte multe solicitări, în special viroze ale copiilor”, a spus Ștefania Zamfir, medic de familie.

Simptomele virozei și gripei sunt foarte asemănătoare, spun medicii. Însă, la gripă debutul este unul brusc.

“Majoritatea pacienților prezintă febră, prezintă dureri musculare care sunt mult mai accentuate în gripă și în virozele celelalte sunt mai attenuate. În gripă este o durere musculară atât de intense încât adulții o descriu de multe ori ca o stare de zdrobire a mușchilor. Există senzația asta, ai senzația că toți mușchii sunt zdrobiți. De asemenea, în grip debutul este cu febră foarte mare, cu frison și este o cefalee foarte importantă. În viroze, pe de altă parte, chefaleea este mult diminuată”, a spus dr. Claudia Cambrea, manager Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

Constănțenii se pot vaccina antigripal în continuare la medicul de familie. Însă, pot cumpăra doza și din farmacii. Prețul este de aproximativ 60 de lei.

“În prima fază eu am primit 450 de doze, doze pe care le-am și consumat. Într-adevăr, acum nu se mai face o nouă aprvizionare, ca să zic așa, din partea Direcției de Sănătate Publice. Sunt colegi care nu au primit toate dozele solicitate”, a menţionat Ștefania Zamfir, medic de familie.

Farmacistă: Momentan avem stoc suficient pentru vaccinul antigripal astfel încât să acoperim toate cerințele pacienților.

Reporter: -Vin oameni să ceară vaccinul, să îl cumpere?

Farmacistă: - Da, vin să îl ceară.

Reporter: - Cam câte pe zi, o medie?

Farmacistă: - Aproximativ 10 -15. Într-un procentaj mai mare față de anul trecut”

Chiar dacă vorbim despre gripă ori viroză respiratorie, boala celor mici poate debuta cu o problemă digestive, vărsături ori lipsa poftei de mâncare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233