dobroge.tv

Live

Calvarul constănţenilor de pe Aleea Jadului, departe de a se fi terminat. Munca de ani de zile s-ar putea surpa chiar sub ochii lor, din cauza unui bloc construit între case

24 martie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Calvarul oamenilor care locuiesc pe Aleea Jadului, din Constanţa, este departe de a se fi terminat. După lupte grele în instanţă, au reuşit să oprească construcţia blocului, dar acum privesc neputincioşi cum malurile din apropierera caselor se prăbuşesc. Munca de ani de zile a oamenilor s-ar putea surpa chiar sub ochii lor din cauza haosului imobiliar care a dominat Constanţa în ultimii ani.

Dezvoltatorului imobiliar nu i-a păsat de planul urbanistic al zonei şi a trântit un bloc cu trei etaje chiar între case, spre disperarea locuitorilor care au fost nevoiţi să suporte luni în şir zgomotul infernal, lucrătorii nerespectând programul de linişte, mizeria din jur, iar de multe ori o alee era blocată complet când intra betoniera. Dar asta pare a fi un lucru minor, pe lângă ce au de suportat oamenii acum. Inconştienţa şi nepăsarea dezvoltatorului coroborate cu ploile din ultimele zile au făcut ca oamenii să se teamă pentru siguranţa lor.

Malul este neprotejat, deci nu are nicio susținere, lucru pe care l-am sesizat către Inspectoratul de Stat în Construcții. Copacii de acolo s-au prăbușit deja. Trebuiau existate conform prevederilor legale retrageri de câte cinci metri de la aleile domeniului public. Adică, Aleea Jadului plus această alee dintre proprietatea mea și proprietatea sa”, a declarat pentru Dobrogea TV Viorel Neagu, proprietar.

Pe Aleea Jadului a fost chemată, în repetate rânduri, și Poliția Locală, spune vecinul care se confruntă de o bună bucată de vreme cu problemele apărute odată cu șantierul construcției. Dacă situația nu se remediază, de urgență, acesta va apela din nou la instanțe.

Au mai trecut 30 de zile, am făcut o revenire. Au spus că au înregistrat-o. Ne apropiem de 1 aprilie și nu aven încă niciun răspuns. Deja există acțiune în instanță și am sesizat Poliția Locală să vină să constate. Și mă voi adresa din nou justiției, probabil cu un dosar penal”, a mai pentru Dobrogea TV Viorel Neagu, proprietar.

Mai presus de lege

Graba cu care a vrut să termine de ridicat acest bloc se redă din faptul că lucrările nu se opreau nici pe timp de ploaie, nici în weekend. Mai mult, după ce pe 4 decembrie 2020, Tribunalul Constanţa a dispus suspendarea lucrărilor, dezvoltatorul s-a considerat a fi mai presus de lege şi a continuat să construiască.

Dobrogea TV a prezentat pe 8 decembrie un reportaj cu privire la situaţia din zonă. Vasile Neagu le-a povestit reporterilor care era realitatea din teren: Autorizația de construcție a unui bloc, suspendată de Tribunalul Constanţa! Cu toate acestea, lucrările continuă

"Instanța dispune suspendarea executării actului administrativ individual reprezentat de Autorizaţia de construire nr. 2045 din data de 11.11.2019 emisă de primarul municipiului Constanța",este decizia pe care Tribunalul Constanța a luat-o cu privire la blocul de pe Aleea Jadului din municipiu. Cu alte cuvinte, lucrările trebuiau să fie sistate, dar realitatea era cu totul alta.

„Această hotârâre, datată 4 decembrie 2020, nu este pusă în aplicare de către constructor. Se lucrează. Deci oamenii sunt mai presus de lege, aceasta este concluzia pe care o trag eu", a declarat Vasile Neagu, vecin.

Vasile Neagu a prezentat problemele cu care se confrunta de ceva vreme. În repetate rânduri a chemat şi Poliţia Locală, iar pe lângă acțiunea în instanță pe care a inițiat-o, constănțeanul a anunțat și Inspectoratul de Stat în Construcții.

Omul susţinea că ar fi mai multe nereguli în ceea ce privește construcția care se ridică lângă locuința sa. A solicitat documente de la autorități, mai spune constănțeanul, iar în certificatul de urbanism ar fi prevăzut un carosabil de 7 metri și trotuare de 3. În realitate, însă, trotuare nu există, iar carosabilul nu este mai lat de 5 metri, în cel mai bun caz. El ne-a declarat: „Mi s-a părut absurd ca într-o zonă de case, primăria să accepte așa ceva. Dacă se întâmplă vreun incendiu sau o altă urgență, nu se va putea interveni”.

Fosta administraţie a eliberat autorizaţii pe bandă rulantă

Situația de pe Aleea Jadului nu este singulară. Constănțenii au reclamat în repetate rânduri modul haotic în care se construiește în oraș. În ultimii ani, în atenţia dezvoltatorilor imobiliari de pe litoral a intrat zona din nordul staţiunii Mamaia, o zonă deosebit de atractivă, cuprinsă între Marea Neagră şi Lacul Siutghiol. Doar că, sutele de clădiri care s-au construit şi se construiesc nu respectă niciun fel de regulă, creând un haos urbanistic. În Mamaia Nord, hoteluri, vile, blocuri cu apartamente de închiriat s-au ridicat peste noapte într-o zonă total nepregătită ca infrastructură pentru aşa ceva. Aici regăsim şi celebra vilă a lui Liviu Dragnea, ale cărei schiţe au fost găsite într-o valiză de jurnaliştii Rise Project.

Un alt caz este cel al unui bloc din municipiul Constanţa, din cartierul Tomis Plus, care este pus în pericol de săpăturile la fundaţia unui imobil învecinat. În luna decembrie 2020, locatarii blocului pus în pericol au făcut diferite sesizări pentru a sista lucrările. „Să sperăm că lăcomia nu o să ducă într-un final la tragedii. În cartierul Tomis Plus, pe un petic de teren liber, situat pe strada Bratislava între alte 4 (!) blocuri, se construieşte un imobil P+4”,scriau cei de la Verde Urban.

Oamenii solicitau ca la faţa locului să vină şi cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii „întrucât există pericol de surpare a pământului de sub blocul vecin. Deja a fost expusă instalaţia de canalizare a imobilului. Cât de aberantă poate fi o autorizaţie de construire care să permită săpături de natură să pună în pericol stabilitatea unui bloc învecinat?”,se întrebau cei de la Verde Urban.

Actualul primar al municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, a declarat că din momentul preluării mandatului (octombrie 2020) a respins eliberarea autorizaţiilor de construire neconforme.

Legat de proiectul imobiliar din Tomis Plus, Vergil Chiţac a declarat că a luat act de reclamaţiile oamenilor „cu privire la o autorizaţie aprobată de fostul primar asupra căreia planau suspiciuni de nelegalitate. Am dispus un control intern şi am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să facă verificări. Urmare a celor descoperite, am iniţiat în calitate de primar anularea acestei autorizaţii în justiţie chiar la începutul acestei săptămâni, înainte să expire termenul de 1 an în care putea fi atacată. Sunt primul primar al Constanţei care merge în instanţă să-şi apere cetăţenii”.

Nu se mai emit autorizaţii de construcţii care nu respectă legea

Primarul Constanței, Vergil Chițac a explicat pentru constănțenii care îi solicită să anuleze autorizațiile de construcție deja semnate ale unor proiecte că acest lucru nu este posibil.

“Multă lume pune presiune pe acest lucru. Nu am voie din punct de vedere legal să anulez nicio autorizaţie de construcţie care a fost emisă. Din momentul când a intrat în circuitul civil, eu nu am voie să o anulez. Cetățenii care sunt în situatia aceasta trebuie să înteleagă că trebuie să se coalizeze și să meargă în instanță pentru anularea unei autorizații de construcții”,a spus primarul Constanței.

Vergil Chițac a evidențiat faptul că în municipiul Constanța s-a stopat construirea haotică odată ce a ajuns în funcția de primar.

“Nu mai emitem autorizații de construire decât dacă se respectă legea. Iar condițiile sunt simple: să se respecte regimul de înălțime, să aibă locuri de parcare și să nu se construiască pe spații verzi. Lumea va construi, dar va trebui să construiască în conformitate cu legea”, a mai spus primarul Vergil Chițac.

Edilul municipiului a mai declarat că nu se vor face abuzuri când vine vorba de proiecte imobiliare, însă toleranța autorităților pentru posibile încălcări ale regulilor urbaniste va fi zero.

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233