Live

Imaginile dezastrului în Portul Constanţa. Groapă imensă de gunoi, ignorată de autorităţi: “afectează apa Mării Negre”

Dezastru ecologic în Portul Constanţa. O imensă groapă plină cu tot felul de deşeuri se află foarte aproape de apa mării. Acolo ar fi trebuit depozitate materiale de construcţii inerte, însă realitatea este cu totul alta. Plastic, cadă, duş, sticle, acestea sunt doar câteva dintre gunoaiele care nu trebuiau să fie acolo. Autorităţile îşi pasează responsabilitatea.

Potrivit unui protocol încheiat între Administraţia Porturi Maritime Constanţa şi Primărie, în anul 2001, în groapa de gunoi nu trebuiau aruncate deşeuri care pot polua. Aici ar trebuit să fie depozitate resturi inerte provenite din construcţii. În realitate, însă, de-a lungul anilor au fost aruncate tot felul de deşeuri, unele dintre ele chiar periculoase. În 2019 protocolul încheiat cu Primăria a fost refăcut.

 “În urma protocolului încheiat în 2019 este clar că trebuie să fie o persoană desemnată, un inspector care să supravegheze din partea Primăriei. Au deja o persoană care stă acolo şi înregistrează activităţile care se desfăşoară. Însă, din nefericire, când am preluat acum câteva luni şi am analizat situaţia am observat că nu se întâmpla aşa”, a declarat Costel Stanca, director APMC.

Chiar dacă respectivul protocol poate fi reziliat, conducerea APC spune că nu se pune momentan această problemă, ci aşteaptă ca Primăria Constanţa să igienizeze acel loc. Protocolul încheiat este în beneficiul ambelor părţi, mai spun autorităţile.

“Atât Primăria avea interesul de a depozita aceste materiale care nu afectau mediul, aşa cum am stabilit noi, cât şi noi aveam interesul de a umple acestă zonă care era inundabilă pentru a face, pentru a câştiga noi teritorii din mare lucru care s-a mai făcut”, a adăugat Costel Stanca.

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a verificat groapa imensă de gunoi. Spune că a găsit un dezastru ecologic. 

“Aceste deșeuri depozitate ilegal, abandonate și ignorate, ani la rând, atât de autoritățile locale, cât și de instituțiile de mediu care au responsabilități în zona de control, reprezintă adevărate focare de poluare care afectează, în egală măsură, solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre”, a scris Mircea Fechet pe pagina sa de Facebook.

 În acel loc a fost montată şi o cameră de supraveghere pentru a fi ţinut sub control modul în care se aruncă gunoaiele. Administraţia Porturi Maritime Constanţa aşteaptă acum ca Primăria să meargă şi să ridice toate deşeurile care nu sunt conforme. Municipalitatea trebuia să se ocupe de supravegherea acelei gropi. A primit chiar şi mai multe sancţiunii din partea Gărzii de Coastă.

“De trei ani de zile ne luptăm cu operatorii economici care nu înţeleg şi depozitează în zonă alte deşeuri decât cele provenite din construcţii şi desfiinţări. Am contestat în instanţă sancţiunile Gărzii de Mediu. Am luat şi luăm în continuare toate măsurile pentru igienizarea amplasamentului prin îndepărtarea deşeurilor care nu se încadrează în categoria celor permise”, a precizat Adriana Deoancă, purtător de cuvânt al Primăriei Constanţa.

Autorităţile pasează responsabilitatea de la unii la alţii. Conducerea APM spune că instituţia nu se poate ocupa de verificări în teren pentru că nu ar avea pârghiile legale, ci doar controlează dacă există o documentaţie corectă.

Recomandare:  Imagine tristă în Tomis Nord - bazin de înot, plin de mizerie şi buruieni! Primarul promite reamenajarea

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

constanta-in-topul-judetelor-cu-cea-mai-mare-rata-de-acoperire-vaccinala

Constanţa, în topul judeţelor cu cea mai mare rată de acoperire vaccinală

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că judeţele cu cea mai mare rată...

fara-apa-calda-in-zonele-tomis-nord-si-faleza-nord-din-cauza-unei-avarii-radet

Fără apă caldă în zonele Tomis Nord și Faleză Nord, din cauza unei avarii RADET

Din cauza unei avarii apărută pe rețeaua de transport amplasată pe bulevardul Tomis intersecție cu strada Soveja,...

in-atentia-soferilor-trafic-restrictionat-in-aceasta-saptamana-pe-mai-multe-strazi-din-constanta

ÎN ATENŢIA ŞOFERILOR. Trafic restricţionat în această săptămână, pe mai multe străzi din Constanţa

Pe tronsonul delimitat de strada Panselei și bulevardul Tomis, se asfaltează spațiile destinate parcării...

accident-cumplit-in-aceasta-dimineata-doua-persoane-au-murit-dupa-ce-limitatorul-de-inaltime-al-unui-pod-a-cazut-peste-un-microbuz

Accident cumplit în această dimineaţă. Două persoane au murit după ce limitatorul de înălţime al unui pod a căzut peste un microbuz

Un accident rutier a avut loc, marţi, în comuna Tarcău, judeţul Neamţ, după ce limitatorul de înălţime al unui...

valeriu-gheorghita-peste-19000-de-persoane-sau-vaccinat-la-maratonul-de-vaccinare-din-spitalele-militare

Valeriu Gheorghiţă: Peste 19.000 de persoane s-au vaccinat la maratonul de vaccinare din spitalele militare

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că peste 19.000 de persoane s-au...

caz-socant-sia-batut-copilul-de-2-ani-si-5-luni-pana-la-omorat-apoi-la-muscat-ca-sasi-revina

CAZ ŞOCANT. Şi-a bătut copilul de 2 ani şi 5 luni până l-a omorât, apoi l-a mușcat ca să-și revină

Un copil de 2 ani şi 5 luni din oraşul Pogoanele, judeţul Buzău, a fost ucis în bătaie de propria mamă, care...

coronavirus-romania-11-mai-1156-de-noi-imbolnaviri-101-persoane-au-murit-nu-mai-exista-niciun-judet-in-scenariul-galben

CORONAVIRUS ROMÂNIA, 11 mai. 1.156 de noi îmbolnăviri, 101 persoane au murit. Nu mai există niciun judeţ în scenariul galben

Grupul de Comunicare Strategică anunţă marţi că s-au confirmat 1.156 noi cazuri de coronavirus şi 101 persoane au...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233