dobroge.tv

Live

Imaginile dezastrului în Portul Constanţa. Groapă imensă de gunoi, ignorată de autorităţi: “afectează apa Mării Negre”

05 iunie 2020
Publicitate

Dezastru ecologic în Portul Constanţa. O imensă groapă plină cu tot felul de deşeuri se află foarte aproape de apa mării. Acolo ar fi trebuit depozitate materiale de construcţii inerte, însă realitatea este cu totul alta. Plastic, cadă, duş, sticle, acestea sunt doar câteva dintre gunoaiele care nu trebuiau să fie acolo. Autorităţile îşi pasează responsabilitatea.

Potrivit unui protocol încheiat între Administraţia Porturi Maritime Constanţa şi Primărie, în anul 2001, în groapa de gunoi nu trebuiau aruncate deşeuri care pot polua. Aici ar trebuit să fie depozitate resturi inerte provenite din construcţii. În realitate, însă, de-a lungul anilor au fost aruncate tot felul de deşeuri, unele dintre ele chiar periculoase. În 2019 protocolul încheiat cu Primăria a fost refăcut.

 “În urma protocolului încheiat în 2019 este clar că trebuie să fie o persoană desemnată, un inspector care să supravegheze din partea Primăriei. Au deja o persoană care stă acolo şi înregistrează activităţile care se desfăşoară. Însă, din nefericire, când am preluat acum câteva luni şi am analizat situaţia am observat că nu se întâmpla aşa”, a declarat Costel Stanca, director APMC.

Chiar dacă respectivul protocol poate fi reziliat, conducerea APC spune că nu se pune momentan această problemă, ci aşteaptă ca Primăria Constanţa să igienizeze acel loc. Protocolul încheiat este în beneficiul ambelor părţi, mai spun autorităţile.

“Atât Primăria avea interesul de a depozita aceste materiale care nu afectau mediul, aşa cum am stabilit noi, cât şi noi aveam interesul de a umple acestă zonă care era inundabilă pentru a face, pentru a câştiga noi teritorii din mare lucru care s-a mai făcut”, a adăugat Costel Stanca.

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a verificat groapa imensă de gunoi. Spune că a găsit un dezastru ecologic. 

“Aceste deșeuri depozitate ilegal, abandonate și ignorate, ani la rând, atât de autoritățile locale, cât și de instituțiile de mediu care au responsabilități în zona de control, reprezintă adevărate focare de poluare care afectează, în egală măsură, solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre”, a scris Mircea Fechet pe pagina sa de Facebook.

 În acel loc a fost montată şi o cameră de supraveghere pentru a fi ţinut sub control modul în care se aruncă gunoaiele. Administraţia Porturi Maritime Constanţa aşteaptă acum ca Primăria să meargă şi să ridice toate deşeurile care nu sunt conforme. Municipalitatea trebuia să se ocupe de supravegherea acelei gropi. A primit chiar şi mai multe sancţiunii din partea Gărzii de Coastă.

“De trei ani de zile ne luptăm cu operatorii economici care nu înţeleg şi depozitează în zonă alte deşeuri decât cele provenite din construcţii şi desfiinţări. Am contestat în instanţă sancţiunile Gărzii de Mediu. Am luat şi luăm în continuare toate măsurile pentru igienizarea amplasamentului prin îndepărtarea deşeurilor care nu se încadrează în categoria celor permise”, a precizat Adriana Deoancă, purtător de cuvânt al Primăriei Constanţa.

Autorităţile pasează responsabilitatea de la unii la alţii. Conducerea APM spune că instituţia nu se poate ocupa de verificări în teren pentru că nu ar avea pârghiile legale, ci doar controlează dacă există o documentaţie corectă.

Recomandare:  Imagine tristă în Tomis Nord - bazin de înot, plin de mizerie şi buruieni! Primarul promite reamenajarea

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233