dobroge.tv

Live

Românii iau cu asalt farmaciile în căutare de pastile cu iod. Ministrul Mediului, după atacul asupra centralei nucleare Zaporojie: Nu există nici un pericol pentru populația din România

Românii iau cu asalt farmaciile în căutare de pastile cu iod. Ministrul Mediului, după atacul asupra centralei nucleare Zaporojie: Nu există nici un pericol pentru populația din România
04 martie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat astăzi că Autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută, iar măsurătorile de vineri dimineața arată niveluri normale de radiații, după atacul de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie.

„În prezent, autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută. Conform măsurătorilor efectuate astăzi se înregistrează niveluri normale de radiații după ce centrala nucleară din Zaporijjia din sud-estul Ucrainei a fost atacată de forțele armate ruse.Nu există nici un pericol pentru populația din România”, a scris vineri dimineața pe Facebook Tánczos Barna, ministrul Mediului.

Conform acestuia, Agenția pentru Protecția Mediului măsoară radioactivitatea 24/24, iar în următoarea perioadă vor fi oferite informații în timp real cu privire la nivelul de radiații.

Cererea de pastile cu iod a crescut în toată Europa

După atacurile ruseşti asupra Ucrainei, frica de o posibilă catastrofă nucleară i-a făcut pe europeni să golească stocurile de pastile cu iod. Asta deoarece pilulele sunt considerate ca eficiente împotriva radiațiilor.

„În ultimele șase zile, farmaciile bulgare au vândut la fel de mult iod cât vând deobicei într-un an întreg. Unele farmacii au rămas deja fără stocuri. Am comandat cantități noi, dar mi-e teamă că nu ne vor ajunge prea mult timp”, spune Nikolai Kostov, șeful Uniunii Farmaciilor din Bulgaria, conform Reuters.

„E un pic de nebunie”,spune și reprezentanta unui lanț de farmacii în Cehia, acolo unde magazinele au rămas fără pastile de iod.

În Polonia, numărul farmaciilor care vând iod a crescut de mai mult de două ori, conform unui site polonez care ajută pacienți să găsească cea mai apropiată farmacie care are în stoc medicamentul de care au nevoie.

„Datele ne arată că interesul pentru achiziționarea de iod a crescut de 50 de ori de joia trecută”, spune unul dintre fondatorii site-ului.

În Botoşani, farmaciştii spun că stocurile pe care le-au avut sunt epuizate şi că au făcut comenzi noi, însă chiar şi acestea ar urma să se epuizeze într-un timp foarte scurt. Aceştia spun că acum isteria este chiar mai mare decât la începutul pandemiei, când oamenii căutau să cumpere disperaţi paracetamol şi antibiotice, potrivit monitorulbt.ro.

„Am semnale şi de la farmacia în care lucrez eu, şi de la farmacişti din Botoșani. Lumea este înfricoşată de un eventual atac cu bombă nucleară şi a aflat că se poate proteja cu iodură de potasiu. Fiecare persoană care te cunoaşte, te întreabă dacă ai iodură de potasiu, cunoştinţe, prieteni, zeci de telefoane. Aş putea spune că din oră în oră avem persoane interesate”, a spus farmacista Maricica Cazacu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Botoșani, pentru monitorulbt.ro.

Beatrice Speteanu, farmacist în Capitală, a explicat că foarte mulţi oameni vin spre farmacii să cumpere iodură de potasiu şi că, în acest moment, cel puţin la farmacia unde lucrează, medicamentul este restricţionat pentru comercializare, anunţul fiind făcut de furnizori către reprezentantul farmaciei chiar astăzi. Farmacist: “Majoritatea nici nu ştiu ce este, pentru ce se ia, ştiu doar că trebuie să fie în casă”.

“Săptămâna trecută a început să crească cererea de comprimate de iod, iar în ultimele zile cred că unul din două telefoane…oamenii întreabă de iodură de potasiu. Majoritatea nici nu ştiu ce este, pentru ce se ia, cum se administrează, ştiu doar că trebuie să fie în casă. Asta ar fi primul pericol, orice, dar să fie în casă, pentru că aşa am auzit că este bine.

În mod normal ar trebui să existe de la autorităţi o avertizare că este nevoie de o cerere de comprimate de iod, trebuie anunţat cum se ia şi când se ia.

Acest iod are ca scop să umple glanda tiroidă cu iodul normal din iodură de potasiu astfel încât în caz de accident nuclear acei ioni de iod radioactivi să nu se acumuleze în glandă, iar în timp asta să ducă la cancer tiroidian.

El nu se ia preventiv, se ia la 2 până la 6 ore maxim de la incident, doza este stabilită, este doză unică. Pentru copii este o doză mai mica, copiii mai mari până la adulţi în vârstă de 40 de ani este tot o doză unică de 130 de miligrame de iodură de potasiu.

Momentan nu mai este nimic în farmacii decât stocuri rămase, este restricţionat acum pentru comercializare. Aşa a fost anunţul oficial. Acest anunţ a venit la ultima încercare de comandă la furnizori. Astăzi.

Ar trebui autorităţile întâi să liniştească populaţia pentru că toată lumea nu ştie de ce trebuie să ia, cine trebuie să ia, nu am auzit nimic din punct de vedere oficial în ceea ce priveşte aceste tablete de iod, doar că circulă vestea şi că la Cernobîl au fost luate.

Într-adevăr ar trebui să existe acum din partea autorităţilor, Ministerul Sănătăţii, să iasă şi să spună cum se ia, nu se ia preventiv, care ar fi doza”, spune Beatrice Speteanu, farmacist la o farmacie din centrul Capitalei, de pe Calea Victoriei, potrivit G4Media.ro.

Avertisment de la Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a venit astăzi cu precizări. Acesta avertizează că, în cazul unui eventual incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, subliniind că această substanţă nu trebuie utilizată profilactic, întrucât poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide

"În caz de urgenţă datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătăţii organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică. Producerea şi stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populaţiei de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ", a transmis MS.

Ucraina a anunţat că forţele ruse au atacat centrala în zorii zilei de vineri, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală.Forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile locale: A NOUA ZI DE IAD, ÎN UCRAINA. Tancurile ruseşti au atacat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Zelenski: Europeni, treziţi-vă, vă rog

Sursă foto: Ministrul Mediului Facebook

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233