dobroge.tv

Live

UPDATE. Peste 2.000 de morți în urma unui cutremur devastator ce a lovit Turcia şi Siria: sute de clădiri s-au prăbușit. Încă un seism de 7,5 grade s-a produs astăzi la prânz. FOTO/VIDEO

UPDATE. Peste 2.000 de morți în urma unui cutremur devastator ce a lovit Turcia şi Siria: sute de clădiri s-au prăbușit. Încă un seism de 7,5 grade s-a produs astăzi la prânz. FOTO/VIDEO
06 februarie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de moment evaluată de USGS la 7,8 s-a produs luni dimineaţă devreme, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria. Bilanţul victimelor a ajuns la peste 300 de morţi în ambele ţări - cel puţin 76 în Turcia şi cel puţin 237 în Siria, scrie news.ro.

Adâncimea cutremurului, evaluată iniţial la 24,1 kilometri, a fost revizuită de USGS, institutul american pentru geologie, la 26 de kilometri, iar apoi la 17,9 kilometri.

Seismul s-a produs la ora 1:17 GMT (4:17 ora locală, 3:17 ora României) şi epicentrul a fost localizat la 26 de km est de oraşul Nurdagi şi la 32 de km de oraşul Gaziantep.

Cutremur urmat de replici puternice 

La circa 10 minute a urmat, tot în centrul Turciei, un nou cutremur de 6,7 magnitudine de moment, care s-a produs la adâncimea la 9,9.

O nouă replică a fost înregistrată la alte câteva minute, la 16 km est de Nurdagi, având magnitudinea de 5,6 în timp ce adâncimea la care s-a produs a fost estimată la 10 kilometri.

Seismul a durat aproximativ un minut

Potrivit Reuters, Centrul de cercetare pentru geoştiinţe din Germania, GFZ, a evaluat magnitudinea cutremurului la 7,9 şi adâncimea la 10 kilometri.

Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD) a estimat magnitudinea seismului la 7,4, iar epicentrul în apropierea oraşului Kahramanmaras din sudul ţării.

S-au înregistrat pagube la clădiri, iar oamenii erau adunaţi pe străzile înzăpezite, potrivit imaginilor difuzate de postul public de televiziune TRT.

Cutremurul a durat aproximativ un minut şi a zguduit ferestre, a declarat un martor pentru Reuters.

Mai multe clădiri prăbușite în Turcia și Siria

Un cutremur de o asemenea forţă este foarte probabil să producă multe victime şi pagube materiale. De altfel, imaginile postate pe reţelele sociale arată că mai multe clădiri s-au prăbuşit. Alarmele maşinilor sună, iar oamenii merg pe străzi speriaţi, cu atât mai mult cu cât seismul a avut loc în timp ce mulţi dintre ei dormeau.

Cutremurul a fost resimţit în Cipru, Liban şi mai ales Siria, dar şi în Grecia şi Israel, potrivit The Guardian.

Presa de stat siriană a declarat că un număr mare de clădiri s-au prăbuşit în provincia Alep, în timp ce o sursă din cadrul serviciilor civile din Hama a declarat că mai multe clădiri s-au prăbuşit şi acolo.

Au căzut tablouri de pe pereţii din casă”, a declarat Samer, un locuitor din Damasc, capitala siriană. „M-am trezit îngrozit. Acum suntem cu toţii îmbrăcaţi şi stăm la uşă”, a povestit sirianul.

Oamenii din Damasc, precum şi din oraşele libaneze Beirut şi Tripoli au fugit în stradă şi s-au urcat în maşini pentru a se îndepărta de clădiri, au declarat martorii.

Oamenii sunt rugaţi să nu blocheze drumurile şi să nu sune pe telefoanele mobile

Potrivit CNN Turk, cutremurul a fost resimţit în mai multe oraşe mari, precum Kahramanmaraş, Gaziantep, Nevşehir, Kayseri, Ankara, Adana şi Hatay. Autorităţile fac apel la populaţie să lase drumurile libere, pentru a se putea interveni. De asemenea, oamenilor li s-a cerut să evite să folosească serviciul de telefonie mobilă şi să se folosească numai de mesajele text sau de mesaje transmise prin internet.

Se înregistrează în continuare replici după unda de şoc. O replică având magnitudinea de moment de 5,2 s-a produs la ora locală 5:23 (4:23, ora României), la 21 de kilometri est de Nurdagi.

Bilanțul morților crește rapid

Inițial, oficialii turci au anunțat că 10 persoane au murit. Ulterior, bilanțul a crescut la 38 de morți și 450 de răniți. Mai târziu, au fost anunțate 78 de decese în Turcia și 111 în Siria.

La ora publicării acestei știri, bilanţul cutremurului a ajuns la peste 300 de morţi: cel puţin 76 de morţi în Turcia şi cel puţin 237 în Siria. Replici au fost înregistrate în Liban şi Cipru.

UPDATE. Peste 500 de morți și 2.000 de răniți

Crește bilanțul victimelor în urma cutremurului devastator. Potrivit CNN, peste 500 de oameni au murit în Turcia şi Siria. 

Cel puţin 284 de persoane au murit, iar alte 2.300 au fost rănite în Turcia, anunţă vicepreşedintele turc Fuat Oktay. 

În Siria, cel puţin 237 de persoane au murit, iar alte 639 au fost rănite, potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sana, care citează un oficial de la Ministerul sirian al Sănătăţii. 

Bilanţul total al morţilor în Turcia şi Siria a crescut la 521.

UPDATE. Numărul persoanelor decedate în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria, noaptea trecută, a crescut la cel puțin 641 de persoane, potrivit AP. Cel puțin 284 de persoane au fost ucise în șapte provincii turcești, iar 440 au fost rănite. Numărul persoanelor decedate în Siria a crescut la 237, cu peste 630 de răniți. Cel puțin 120 de persoane au murit în zonele controlate de rebeli. Sute de oameni sunt în continuare prinși sub dărâmături, iar bilanțul este de așteptat să crească, pe măsură ce salvatorii intervin în zonele afectate de seism.

UPDATE. Președintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat că doar în Turcia 912 oameni au murit și 5.383 au fost răniți în urma cutremurului, scrie BBC. El a adăugat că nu poate estima cât de mult va crește numărul morților în contextul în care operațiunile de căutare și salvare continuă. 

În Siria, au murit cel puțin 386 de persoane, 239 dintre ei în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus, a anunţat televiziunea de stat siriană. Grupul Căștile Albe, cunoscut oficial ca Apărarea Civilă a Siriei, a anunţat alte cel puțin 147 de morți în zonele controlate de rebeli din nord-vestul Siriei. 

Un alt cutremur a lovit Turcia 

Încă un cutremur devastator a lovit Turcia luni la prânz. A fost estimat la magnitudinea de 7,5. Vine după ce Țara a fost zguduită și devastată de cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a lovit în jurul orei 4 dimineața sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep -- detalii aici: Încă un cutremur cu magnitudinea de 7,5 s-a produs în Turcia: numărul morților după primul seism a depășit 1.200

UPDATE. Bilanţul victimelor celor două cutremure din Turcia şi Siria a ajuns la peste 1.700 de morţi şi 7.000 de raniţi, relatează BBC News. Peste 1.000 de persoane au fost ucise doar în Turcia, iar alte 5.000 rănite. Autoritățile siriene raportează 783 de morți și peste 2.000 de răniți. 

UPDATE 18.00 Bilanţul victimelor depăşeşte 2.300 de morţi în ambele ţări

Sursă: news.ro

Sursă foto/video: Twitter

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233