dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Munca a zeci de oameni s-a făcut scrum în câteva minute. Mesajul unei mame care a trecut prin iadul flăcărilor: ''Disperaţi oameni dragi după bani, averi şi maşini scumpe, se fac praf...''

16 decembrie 2021
Publicitate

O seară obişnuită de decembrie, constănţenii aşteptau ninsoarea anunţată de meteorologi. Frig afară, un aer rece şi mohorât. Nimic nu avea să anunţe tragedia care avea să schimbe destinul a 250 de suflete.

Citeşte şi: Revoltă după ce sute de oameni au scăpat ca prin minune din ghearele morţii. Parcarea nu avea autorizaţie de incendiu: ''Şi-au luat o căruţ de bani pe apartamente. dar...''

În jurul orei 01:00, un apel la 112 avea să tulbure liniştea de noapte. Arde un bloc în Constanţa. Şi de aici s-a dezlănţuit iadul pentru zeci de familii. Un bloc de pe pe strada Nicoale Grindeanu a fost înghițit de flăcări, în miez de noapte. Totul a pornit din parcarea aflată la subsolul clădirii, apoi s-a extins cu repeziciune pe mai multe etaje ale imobilului. Oamenii au rămas prinşi ca într-o capcană. „A fost îngrozitor, ne sufocam în casă cu copiii de mână”, a scris pe Facebook Lidia S., mama a două fetiţe. Pentru ele, ca şi pentru alte zeci de suflete, noaptea trecută a fost un coşmar. Singura lor alinare este că au scăpat cu viaţă. „Un coşmar, aşa a fost’’, a scris Flori C.

Focul ar fi izbucnit de la două maşini aflate în parcarea de la subsolul blocului, puţin după miezul nopţii, dar s-a extins cu o repeziciune la altele. În imagini postate pe reţelele de socializare, se aud bubuituri puternice, iar rând pe rând maşinile se transformă într-o mare de foc.

Oamenii erau prinşi ca într-o capcană, nu puteau sa ajungă în stradă, aşa că multe persoane s-au urcat pe terasa blocului. Printre ele, şi zeci de copii.

Zeci de pompieri au luptat cu flăcările

“Am fost solicitaţi pentru stingerea unui incendiu la un ansamblu de locuinţe, în total 150 de apartamente. Am alocat la faţa locului 35 de autospeciale, autospeciale cu apă şi spumă, echipaje medicale, trei autospeciale de lucru la înălţime. Au fost alocate forţele de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă şi de la două inspectorate limitrofe, Ialomiţa şi Călăraşi”, a afirmat comandantul ISU Dobrogea.

El a precizat că pompierii au evacuat fiecare locuinţă pentru a se asigura că nu sunt persoane rămase în clădire.

Forţele de intervenţie au evacuat 250 de persoane, dintre care 70 de copii.

“Au fost evacuate în jur de 250 de persoane, dintre care peste 70 de copii. Majoritatea au fost evacuate folosind autospecialele de lucru la înălţime, multe dintre aceste persoane s-au adăpostit pe terasa blocului”, a precizat Mihail Cristian Amarandei.

El a menţionat că incendiul a pornit de la demisolul blocului, iar 36 de maşini au fost afectate.

“Deocamdată, din elementele pe care le avem la dispoziţie incendiul a fost iniţiat din parcarea blocului, de la demisol. Elementele care au stat la baza iniţierii arderii şi dezvoltării acestuia în dinamică vor fi stabilite ulterior. Avem 36 de autoturisme, 25 în subsol şi în parcare şi celelalte 11 au fost pe laturile exterioare ale blocului”, a mai precizat comandantul ISU Dobrogea.

Imaginile suprinse astăzi în blocul mistuit de flăcări sunt parcă desprinse din filmele de groază. Din munca a zeci de familii a rămas doar o mare de fum negru. Sute de oameni au rămas pe drumuri chiar înainte de Sărbători, dar sunt fericiţi că au scăpat cu viaţă. Un mesaj postat pe Facebook de o tânără care a trecut prin coşmarul vieţii îndeamnă oamenii să nu mai alerge după averi şi maşini, „se fac praf într-o secundă”.

„Acum am realizat pentru a nu stiu cata oara, ca nimic nu e mai important pe lumea asta decat sa te pazeasca Dumnezeu! Disperati oameni dragi dupa bani, averi si masini scumpe, se fac praf intr-o secunda! Socant, dar in acelasi timp ii multumim lui Dumnezeu ca am scapat teferi!”, a scris Mădălina C.

"Dumnezeu m-a trezit la timp, mi-am luat copilul în pături că dormea şi soţul şi ne-am urcat în maşină", a mai povestit Mădălina.

Parcarea nu avea autorizație de securitate la incendiu

„În anul 2015, premergător obținerii autorizației de construire (la faza de proiect) a fost emis aviz de securitate la incendiu pentru parcajul amenajat la subsol. După recepție și punerea în exploatare, societatea dezvoltatoare nu a solicitat autorizația de securitate la incendiu, care certifică practic faptul că imobilul îndeplinește cerințele specifice securității la incendiu“ , au declarat reprezentanții ISU Dobrogea.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233